Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

нема опис на уредувањето
[[Податотека:Македонија на Македонците.jpg|мини|200п|десно|Македонија за Македонците'']]
 
'''Македонија на Македонците''' е идеал на македонските патриоти и револуционери во борбата против [[Отоманската империја]] за слобода, човекови права и создавање на самостојна македонска држава <ref><small>''Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003''</small></ref>. Со текот на времето овие зборови станале неразделен дел од македонското националноослободително движење и неразделен дел од неговиот идеал и стремеж. Мотото има неколку варијанти: ''Македонија за Македонија'', ''Македонија на Македонците'' и ''Македонија за Македонците''. Особено овие зборови ќе имаат одглас во меѓународната јавност по говорот на англискиот политичар и тогашен премиер [[Вилјам Гладстон]] во однос на [[Македонското прашање]] и неговото решавање <ref name="DZBMN"><small>''Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава, том еден, Униврзитет Кирил и Методиј - Факултет за философско - историски науки, Скопје, 1981''</small></ref>.
 
== Појава ==
 
{{Македонска револуционерна организација}}
 
Ова мото првпат се сретнува во протоколното решение на [[Привремена влада на Македонија - Единство|Привремената влада на Македонија - Единство]] од [[21 мај]] [[1880]] година в кое меѓу другото се истакнува:
 
== Македонска револуционерна организација ==
 
{{Македонска револуционерна организација}}
 
Во 90 - тите години на [[19 век]] во [[Македонија]] со појавува [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] со што се дал нов инпулс на македонското националноослободително движење. Оваа организација целосно го прифатила мотото ''Македонија на Македонците''.