Разлика помеѓу преработките на „Солунска афера“

[[Податотека:Chernopeev.jpg|мини|десно|100п|[[Христо Чернопеев]]]] [[Податотека:Туше Делииванов.jpg|мини|десно|100п|[[Туше Делииванов]]]]
 
Додека турските власти ја разоткривале организациската мрежа во [[Солун]]ско и [[Кукуш]]ко на 4 [[Февруари]] [[1901]] година во селото [[Бајалци]] четата на [[Христо Чернопеев]] имала судир со турскиот аскер и тоа дало нова дименизија на аферата. Легалните дејци на [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] од [[Солун]]ско и [[Кукуш]]ко за да не бидат уапсени од страна на турските власти се засолниле во четата на Чернопеев и така таа нараснала на 30 души. Затоа, Чернопеев и [[Туше Делииванов]] со четата замонале во [[Гевгелиско]] и таму се ослободиле од дејците, а на 2.02.1901 година се нашле во селото [[Мачуково]] каде требале да го разгледаат поведението на Гоно Рибаров. Отаму четата се упатила кон [[Бајалци]], а Рибаров ја предал четата на турските власти. Организацискиот раководител во [[Мачуково]], [[Леонид Јанков]] го известил Чернопеев да го напушти [[Бајалци]] но тој одбил и по цена :
 
Легалните дејци на [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] од [[Солун]]ско и [[Кукуш]]ко за да не бидат уапсени од страна на турските власти се засолниле во четата на Чернопеев и така таа нараснала на 30 души.
 
Затоа, Чернопеев и [[Туше Делииванов]] со четата замонале во [[Гевгелиско]] и таму се ослободиле од дејците, а на 2.02.1901 година се нашле во селото [[Мачуково]] каде требале да го разгледаат поведението на Гоно Рибаров.
 
Отаму четата се упатила кон [[Бајалци]], а Рибаров ја предал четата на турските власти. Организацискиот раководител во [[Мачуково]], [[Леонид Јанков]] го известил Чернопеев да го напушти [[Бајалци]] но тој одбил и по цена :
 
{{Цитатник|''султанот да дојде да го моли'' <ref name="AD"><small>''А. Динев, Илинденска епопеја..., т.1, 138''</small></ref> }}
 
Од друга страна пак Чернопеев им се обратил на селаните од [[Бајалци]] кажувајќи им дека тие треба да собираат пари за купување на пушки.
Од друга страна пак Чернопеев им се обратил на селаните од [[Бајалци]] кажувајќи им дека тие треба да собираат пари за купување на пушки. На 4 [[Февруари]] четата била опколена и таа се обидела да се пробие но при првиот јуриш загинале 7 комити, двајца биле ранети, а останатите се окопале во снегот и започнале престрелка со турскиот аскер која траела 14 часа. Четата сепак успеала да се пробие и се упатила кон селото [[Калиново]], а дури третиот ден успеале да и избегаат на турската потера. По овој судир Чернопеев и [[Туше Делииванов]] кон крајот на март се нашле во [[Бугарија]]. Овој судир ги потврдил изјавите на Милан Михајлов, имено меѓу загинатите комити биле откриени посочените лица, а турската власт увидела дека убиените се од Кукуш и околината и дека [[Отоманската империја]] има работа со масовно воружено организирано движење и затоа прогонните на власта се прошириле во [[Солунски вилает|Солунскиот вилает]] <ref name="DA"><small>''Динев, Ангел. Од минатото на Гевгелија - ("Македонија"), бр. 1772, 10.IX.1932 г.''</small></ref>
 
На 4 [[Февруари]] четата била опколена и таа се обидела да се пробие но при првиот јуриш загинале 7 комити, двајца биле ранети, а останатите се окопале во снегот и започнале престрелка со турскиот аскер која траела 14 часа.
 
Четата сепак успеала да се пробие и се упатила кон селото [[Калиново]], а дури третиот ден успеале да и избегаат на турската потера.
 
Од друга страна пак Чернопеев им се обратил на селаните од [[Бајалци]] кажувајќи им дека тие треба да собираат пари за купување на пушки. На 4 [[Февруари]] четата била опколена и таа се обидела да се пробие но при првиот јуриш загинале 7 комити, двајца биле ранети, а останатите се окопале во снегот и започнале престрелка со турскиот аскер која траела 14 часа. Четата сепак успеала да се пробие и се упатила кон селото [[Калиново]], а дури третиот ден успеале да и избегаат на турската потера. По овој судир Чернопеев и [[Туше Делииванов]] кон крајот на март се нашле во [[Бугарија]]. Овој судир ги потврдил изјавите на Милан Михајлов, имено меѓу загинатите комити биле откриени посочените лица, а турската власт увидела дека убиените се од [[Кукуш]] и околината и дека [[Отоманската империја]] има работа со масовно воружено организирано движење и затоа прогонните на власта се прошириле во [[Солунски вилает|Солунскиот вилает]] <ref name="DA"><small>''Динев, Ангел. Од минатото на Гевгелија - ("Македонија"), бр. 1772, 10.IX.1932 г.''</small></ref>
 
=== Нов бран на апсења ===