Разлика помеѓу преработките на „Илинден (весник)“

нема опис на уредувањето
:''За други значења на поимот '''Илинден''' видете на [[Илинден (појаснување)|појаснителната страница]]''
{{Македонска револуционерна организација}}
{{МРО}}
'''Илинден''' или '''Илинденъ''' бил нелегален орган на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]]. Излегувал двапати неделно, во среда и во сабота, во периодот од [[27 ноември]] [[1907]] до [[12 септември]] [[1908]] година во [[Софија]].<ref>''Д-р Боро Мокров, „Развојот на македонскиот печат и новинарство (од првите почетоци до 1945 година)“, Скопје, 1980, 213-215.''</ref>
 
Покрај уредникот и издавач [[Васил Пасков]], редакцијата ја сочинувале и [[Григор Василев]], [[Пејо Јаворов]], [[Данаил Крапчев]], [[Никола Милев]] и [[Петко Пенчев]]. Биле објавени вкупно 64 броја. Политички биле против раководството на [[ВМОРО]] кое било избрано на [[Рилскиот конгрес]] во [[1905]] година.<ref>''Д-р Боро Мокров - М-р Томе Груевски, „Преглед на македонскиот печат (1885-1992)“, Скопје, 1993, 54.''</ref>
Излегувал двапати неделно, во среда и во сабота, во периодот од [[27 ноември]] [[1907]] до [[12 септември]] [[1908]] година во [[Софија]].<ref>''Д-р Боро Мокров, „Развојот на македонскиот печат и новинарство (од првите почетоци до 1945 година)“, Скопје, 1980, 213-215.''</ref>
 
Покрај уредникот и издавач [[Васил Пасков]], редакцијата ја сочинувале и [[Григор Василев]], [[Пејо Јаворов]], [[Данаил Крапчев]], [[Никола Милев]] и [[Петко Пенчев]].
 
Биле објавени вкупно 64 броја.
 
Покрај уредникот и издавач [[Васил Пасков]], редакцијата ја сочинувале и [[Григор Василев]], [[Пејо Јаворов]], [[Данаил Крапчев]], [[Никола Милев]] и [[Петко Пенчев]]. Биле објавени вкупно 64 броја. Политички биле против раководството на [[ВМОРО]] кое било избрано на [[Рилскиот конгрес]] во [[1905]] година.<ref>''Д-р Боро Мокров - М-р Томе Груевски, „Преглед на македонскиот печат (1885-1992)“, Скопје, 1993, 54.''</ref>
 
== Наводи ==