Разлика помеѓу преработките на „Устав на ВМОРО“

нема опис на уредувањето
{{МРО}}
'''Уставот на ВМОРО''' е уставо - статутарен акт на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]], донесен на [[Рилскиот конгрес]] во [[1905]] година.
'''Уставот на ВМОРО''' е уставо - статутарен акт на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]], донесен на [[Рилскиот конгрес]] во [[1905]] година. Со овој устав организацијата формално - правно е именувана во Внатрешна македоно - одринска револуционерна организација. Уставот се состои од 18 члена поделени во 5 глави. Во првата глава е регулирана целта на организацијата, член 1 - 2, во втората глава - средставата, член 3, во третата глава се составот и устројството, член 4 - 15, четврта глава - матерјални средства, член 16, и во петтата глава се казните член 17 - 18<ref>[[s:Устав на ВМОРО|Уставот на ВМOРО]] на викиизвор</ref>. Оваа статија се однесува на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] која во еден период се нарекувала и како [[ВМОРО]] и тоа почнувајќи од овој устав и затоа не треба да се меша со [[ВМРО (Автономистичка)]] бидејќи таа егзистира во други услови и во друго време.
 
Со овој устав организацијата формално - правно е именувана во Внатрешна македоно - одринска револуционерна организација. Уставот се состои од 18 члена поделени во 5 глави.
 
Во првата глава е регулирана целта на организацијата, член 1 - 2, во втората глава - средставата, член 3, во третата глава се составот и устројството, член 4 - 15, четврта глава - матерјални средства, член 16, и во петтата глава се казните член 17 - 18 <ref>[[s:Устав на ВМОРО|Уставот на ВМOРО]] на викиизвор</ref>.
 
Оваа статија се однесува на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] која во еден период се нарекувала и како [[ВМОРО]] и тоа почнувајќи од овој устав и затоа не треба да се меша со [[ВМРО (Автономистичка)]] бидејќи таа егзистира во други услови и во друго време.
 
== Устав ==