Разлика помеѓу преработките на „Битка кај Мечкин Камен“

нема опис на уредувањето
с
{{МРО}}
[[Податотека:Flag of Kruševo Republic.svg|thumb|ляво|200px|Знамето на третиот одред на [[Питу Гули]]<ref>[http://www.promacedonia.org/bugarash/znmt/znmt.html Иванов, Иван, Български бойни знамена и флагове, изд. Св. Георги Победоносец, София 1998 г., „Знамената на освободителното движение и въстанията в Македония и Тракия“]</ref>]]
 
'''Битката кај Мечкин камен''' е една од најголемите и најкрвавите борби во екот на [[Илинденското востание]], битката се одиграла кај градот [[Крушево]].
 
== Битката ==
 
=== Повод ===
[[Податотека:Flag of Kruševo Republic.svg|thumb|ляволево|200px|Знамето на третиот одред на [[Питу Гули]]<ref>[http://www.promacedonia.org/bugarash/znmt/znmt.html Иванов, Иван, Български бойни знамена и флагове, изд. Св. Георги Победоносец, София 1998 г., „Знамената на освободителното движение и въстанията в Македония и Тракия“]</ref>]]
 
[[Слика:PitoGuli.jpg|мини|деснолево|[[Питу Гули]]]]
 
На [[3 август]] [[1903]] година е прогласена [[Крушевската република]]. На [[12 август]] повеќе од десетилјадна армија на Бахтиар паша го опкружува [[Крушево]]. На седницата на војводскиот совет е решено сите чети да се повлечат од градот, но војводата [[Питу Гули]] го напуштил собранието и одлучил да се бори, така од 1200 четници во градот, само неговите 370 заминале да го бранат.
=== Борбата ===
 
Четниците на [[Питу Гули]] се утврдиле на [[Мечкин камен]] - скалесто плато на [[Биринската планина]], која е падина од [[Баба планина]]. [[Питу Гули]] пред самата борба одржал говор и заповедал поради ограничените резерви на муниција, да не се пука сè додека турците не се доближат блиску. Одредот се поделил на 9 чети, една под команда на Питу Гули, а другите под команда на осум други војводи кој стоеле на чело на селските милиции. Турците настапувале од три страни - од селата [[Бирино]], [[Журче]] и [[Острилци]]. Борбата започнала во 10 часот наутро, откако четниците го задржале башибозлукот нападнала редовната армија. Во 19 часа приквечер [[Мечкин камен]] бил опколени и [[Турци]]те започнуваат со решителен напад. При нападот загинале најпрво [[Георги Димев]] и неговиот заменик [[Нове Смугрев]]. Во жестока борба [[Питу Гули]] станува и почнува да пука и тој паѓа убиен, борбата продолжила, а војводите Блаже и Грлука со еден дел од четниците успеале да избегаат во длабоката река и да се сокријат во шумата. Во оваа битка загинале 40 комити.
 
Одредот се поделил на 9 чети, една под команда на Питу Гули, а другите под команда на осум други војводи кој стоеле на чело на селските милиции.
 
Турците настапувале од три страни - од селата [[Бирино]], [[Журче]] и [[Острилци]]. Борбата започнала во 10 часот наутро, откако четниците го задржале башибозлукот нападнала редовната армија. Во 19 часа приквечер [[Мечкин камен]] бил опколени и [[Турци]]те започнуваат со решителен напад.
 
При нападот загинале најпрво [[Георги Димев]] и неговиот заменик [[Нове Смугрев]]. Во жестока борба [[Питу Гули]] станува и почнува да пука и тој паѓа убиен, борбата продолжила, а војводите Блаже и Грлука со еден дел од четниците успеале да избегаат во длабоката река и да се сокријат во шумата. Во оваа битка загинале 40 комити.
 
== Последици ==
* [http://www.geocities.com/Athens/Oracle/3424/mak/krushovo.html Епопеята на Мечкин камен, Йосиф Разсуканов, вестник „Македония“, брой 31, 5 август 1998 г.]
* [http://www.kroraina.com/knigi/ilpr1968/ilpr1968_3.html 13-те дена на Крушевската република, Георги Томалевски]
{{МРО}}
{{DEFAULTSORT:Мечкин Камен}}
[[bg:Битка на Мечкин камен]]