Разловци: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Ред 27:
Во селото се наоѓа црквата Свети цар Константин и царица Елена, која била изградена околу 1850 година. Селаните побарале од турската војска да си изградат црква која ке биде во близина на селото, бидејки постојаната била на неколку км оддалеченост.Тоа не им било одобрено и им рекле дека ако во селото имало стара црква, можат пак да ја изградат.И бидејки стара црква немало, тие се досетиле и преку ноќ откопале камен од темелите на црквата надвор од селото и го закопале на местото каде денес се наоѓа црвата Свети цар Константин и царица Елена.Наредниот ден таму копале во присуство на турската војска и го “нашле” каменот и рекле дека тоа е од старата црква.Им дале дозвола да си изградат црква.Целото село собирале пари за градба на новата црква, но бидејки не им стигале пари, Цоне Спасев-Ингилизо го продал својот имот за да се изгради црквата.Во знак на благодарност негов портрет е насликан во црквата и подоцна селаните го славеле како светец
''Види [[Разловечко востание]]''
Разловецко востание:
Razlovecko vostanie:
Некогаш во селото Разловци имало некој турчин по име Алиман.Тој силувал жени и ги терал да го слузат со се сто ке посака.тој отисол во црквата и се молел господ да му ги прости гревовите. но на излегуванје го сретнал поп-Стојан и тој поцнал да се смее.Поп-Стојан го прекинал неговото смеенје иму рекол:"Алимане! до кога зените ке ги измацувас, а јас ке крставам твои деца?" Алиман со смеенје одговорил:"Ке престанам кога ке крстис мое дете од керка ти и внука ти." Поп-Стојан се изнервирал и го ранил во стомакот. Алиман ранет со тројца свои другари отисол во кукјата на еден болен старец. Старецот го избркале надвор од кукјата. Кога го дознала разловецката полиција тоа ја запалиле кукјата на старецот заедно со Алиман и Неговите три другари, но еден од другарите останал зив и им рекол на разловецката полиција во 15:00 х да отидат на поцетокот на селото и да го бакнуваат лебот и рацете на командирот на турскиот аскер. Сето тоа се слуцило и затоа командирот ја прасал полицијата зосто го прават тоа и тие им расказале дека другарот на Алиман им рекол да го сторат тоа, а во спротивно ке им го запали селото. Командирот на тоа подговорил дека тоа не е вистина. Командирот рекол дека селото ке го запалат само ако парите на Алиман ги нема, а ако се таму ке ги остави на мира да зивеат. Потоа командирот се уверил дека парите се таму и селаните ги оставил на мира да зивеат. Турскиот аскер се побунил за стореното и го убиле командирот. Аскерот избрал нов командир и им рекле на селаните дека ке дојдат да се борат. После неколку дена турскиот аскер пристигнале да го одмаздуваат убиството на Алиман. Така запоцнало разловецкото востание.
Nekogas vo seloto Razlovci imalo nekoj turcin po ime Aliman.Toj siluval zeni i gi teral da go sluzat so se sto ke posaka.toj otisol vo crkvata i se molel gospod da mu gi prosti grevovite. no na izleguvanje go sretnal pop-Stojan i toj pocnal da se smee.Pop-Stojan go prekinal negovoto smeenje imu rekol:"Alimane! do koga zenite ke gi izmacuvas, a jas ke krstavam tvoi deca?"
Aliman so smeenje odgovoril:"Ke prestanam koga ke krstis moe dete od kerka ti i vnuka ti."
Pop-Stojan se iznerviral i go ranil vo stomakot. Aliman ranet so trojca svoi drugari otisol vo kukjata na eden bolen starec. Starecot go izbrkale nadvor od kukjata. Koga go doznala razloveckata policija toa ja zapalile kukjata na starecot zaedno so Aliman i Negovite tri drugari, no eden od drugarite ostanal ziv i im rekol na razloveckata policija vo 15:00 h da otidat na pocetokot na seloto i da go baknuvaat lebot i racete na komandirot na turskiot asker. Seto toa se slucilo i zatoa komandirot ja prasal policijata zosto go pravat toa i tie im raskazale deka drugarot na Aliman im rekol da go storat toa, a vo sprotivno ke im go zapali seloto. Komandirot na toa podgovoril deka toa ne e vistina. Komandirot rekol deka seloto ke go zapalat samo ako parite na Aliman gi nema, a ako se tamu ke gi ostavi na mira da ziveat. Potoa komandirot se uveril deka parite se tamu i selanite gi ostavil na mira da ziveat. Turskiot asker se pobunil za storenoto i go ubile komandirot. Askerot izbral nov komandir i im rekle na selanite deka ke dojdat da se borat. Posle nekolku dena turskiot asker pristignale da go odmazduvaat ubistvoto na Aliman. Taka zapocnalo razloveckoto vostanie.
 
== Економија ==