Разлика помеѓу преработките на „Архитектонски поредок“

Нема измена во големината ,  пред 11 година
[[Податотека:DoricParthenon.jpg|thumb|right|100px|Дорскиот ред на [[Партенон]]от]]
 
[[дорскиДорски ред|дорскиотДорскиот ред]] потекнува од копнена и западна [[Грција]]. Тој е најпростиот од сите редови и се карактеризира со кратки, фацетирани, тешки столбови со неукрасени, округли [[капител]]и (врвови) и нема сонова. Со само 4-8 пречници во висина, столбовите изгледаат понабиени одколку кај другите редови. Трупот на дорскиот ред е изрежана со 20 жлеба. Капителот се сотои од околувратник кој е едноставен по облик. Екинусот му е конвексен, а абакусот му е квадратен.
 
Над капителот се наоѓа квадратен [[абакус (архитектура)|абакус]] кој го врзува капителот со первазот. Первазот е поделен на два хоризонтални регистра од кои долниот е или рамен или поделен со хоризонтални линии. Горниот регистар е карактеристичен за дорскиот ред. Фризот на дорскиот перваз е поделен на [[триглиф]]и и [[метопа|метопи]]. Триглифот е единица која се состои од три вертикални појаси кои се разделени со жлебови. Метопите можат да бидат рамни или резбани релјефи.