Разлика помеѓу преработките на „Доцна антика“

Одземени 2 бајти ,  пред 13 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Доцна антика''' е груба [[Периодизација|периодизација]] за периодот од [[Наша ера|н.е.]] помеѓу [[300]] - [[600]]) година, употребена од историчарите и научниците за да се опише интервалот помеѓу Класичната [[Антика|Антика]] и [[Среден век|Средниот Век]] воглавномвоглавно во [[Европа]] и [[Медитеран]]скиот свет. Тоа е временскиот период помеѓу пропаста на [[Римска империја|Западната Римска империја]] од [[3 век]] н.е натаму, се до [[Ислам]]ското освојување, и повторното формирање на [[Источна Европа]] под името [[Византиска империја]]. Терминот ''Spätantike'', буквално '''"Доцна антика"''', бил употребен од германските историчари од моментот кога ја популаризирал [[Alois Riegl|Алојз Ригли]] во раниот 19 век.