Разлика помеѓу преработките на „Програмска опрема“

с
нема опис на уредувањето
с
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Дропка||}}'''Програмска опрема''' или '''софтвер''' (од {{lang-en|software}}), односно програмски подсистемпотсистем на [[компјутерсметач]]скики систем, е составен од системски, услужни или апликативни програми со инструкции за извршување на одредени задачи изразени на [[јазик]] разбирлив за компјутерсметачот.
Поимот софвер за прв пат го користи John W. Tukey, инженер по информатика, во 1957 година. Поимот настанал како аналогија на поимот хардвер.
 
'''СистемскиСистемска софтверпрограмска опрема''' ({{lang-en|system software}}) гоја претставува целокупниотцелокупната програмска софтверопрема што е неопходеннеопходна за работа и поддршка на компјутерскиотсметачкиот систем и исто така ги вклучува оперативните системи и помошните програми.
 
 
{{Никулец од областа на информатиката}}
 
[[Категорија:КомпјутериСметачи]]
[[Категорија:Програмска опрема| ]]
 
[[af:Sagteware]]