Разлика помеѓу преработките на „Александар Квашњевски“

нема опис на уредувањето
Александар Квашневски (полски: Aleksander Kwaśniewski) е полски политичар и поранешен претседател на Полска, во периодот од 1995 до 2005 година.
 
Квашневски е роден на 15 ноември 1954 година. Во времето на комунизмот, тој бил вклучен во политичкиот живот на земјата и активиран во Социјалистичката унија на полските студенти. Во 80-тетите години бил министер на спортот на Полска. Тој бил наследник на Лех Валенса во 1995 година, а во 2000 година победил на редовните претсаедателски избори.