Грузиска азбука: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Грузиската азбука''' ({{lang-ka|ქართული დამწერლობა}}, /kʰɑrtʰuli dɑmtsʼɛrlɔbɑ/) или '''грузиското писмо''' е писмото на кое се пишува [[Грузиски јазик|грузискиот јазик]] и останатите [[картвелски јазици]].<ref>{{Citation|url=http://www.omniglot.com/writing/georgian2.htm |title=Georgian alphabet (Mkhedruli) |publisher=Omniglot.com |date= |accessdate=2009-04-22}}</ref> Грузиската азбука е фонетска, како македонската, и има 33 букви.
 
Зборот „азбука“ на грузиски е {{lang-ka|ანბანი}} [(''anbani]'') и потекнува од првите две букви од називите за сите три верзии на грузиското писмо. Трите азбуки изгледаат многу различно една од друга, но го имаат истиот распоред на буквите и истите имиња. Карактеристично за азбуката е што не разликува голема од мала буква.
 
== ''Асомтаврули'' (4 – 5 век)==