Зборник на Миладиновци: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Инфокутија за книга
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
| name =
| title_orig = Бѫлгарски народни песни
| image = [[Податотека:Bulgarian Folk Songs Miladinov1.jpg|200px]]
| image_caption = Насловна страница на оргиалното прво издание
| author = [[Браќа Миладиновци]]
| translator =
| country = [[Хрватска]], [[Австро-Унгарија]]
| language =
| genre = Народно творешво
| publisher =
| release_date = прво издание: [[1861]] година во [[Загреб]]
| pages =
| isbn =
}}
<noinclude>{{заштитено-анон}}</noinclude>
[[Податотека:Bulgarian Folk Songs Miladinov1.jpg|thumb|200px|"Бѫлгарски народни песни", собрани од браќата Миладиновци, Загреб, 1861 година. Македонската наука не го користи овој термин, туку "Зборникот на Миладиновци".]]
'''Зборникот на Миладиновци''', насловен како "'''Бѫлгарски народни песни'''", излегува од печат во [[Загреб]], во текот на [[јуни]] [[1861]] година. Македонската наука за литература го избегнува терминот "Б‘лгарски народни песни" од причини што со едно интервентно вклучување на 70 бугарски народни песни од страна на менторот на изданието, [[Хрватска|хрватскиот]] [[бискуп]] [[Јосип Јурај Штросмаер]] и бугарскиот преродбеник [[Васил Чолаков]], наспроти бројката од шестотини македонски народни песни.