Разлика помеѓу преработките на „Илинден (весник)“

нема опис на уредувањето
:''За други значења на поимот '''Илинден''' видете на [[Илинден (појаснување)|појаснителната страница]]''
'''Илинден''' или '''Илинденъ''' бил нелегален орган на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]]. Излегувал двапати неделно, во среда и во сабота, во периодот од [[27 ноември]] [[1907]] до [[12 септември]] [[1908]] година во [[Софија]].<ref>''Д-р Боро Мокров, Развојот„Развојот на македонскиот печат и новинарство (од првите почетоци до 1945 година), Скопје, 1980, 213-215.''</ref>
Покрај уредникот и издавач [[Васил Пасков]], Редакцијатаредакцијата ја сочинувале и [[ГлигорГригор Василев]], [[Пејо Јаворов]], [[Данаил Крапчев]], [[Никола Милев]] и [[Петко Пенчев]]. Биле објавени вкупно 64 броја. Политички биле против раководството на [[ВМОРО]] кое било избрано на [[Рилскиот конгрес]] во [[1905]] година.<ref>''Д-р Боро Мокров - М-р Томе Груевски, Преглед„Преглед на македонскиот печат (1885-1992), Скопје, 1993, 54.''</ref>
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=130&WorkID=3532&Level=1 Статии на Пејо Јаворов во весникот „Илинден“]
 
[[bg:Илинден (1907 - 1908)]]
5.894

уредувања