Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Селска чешма“

(→‎За мувата на капата: ново заглавие)
== Скорешни промени ==
Ќе замолам ако може малку внимание за [[МедијаВики:Recentchangestext|воведниот текст]] на страницата со [[Специјални:СкорешниПромени|скорешни промени]]. Веднаш до бројот на корисници, во заграда е запишан бројот на активни корисници, што мислам дека е премногу, бидејќи во овој број се вклучени и ботовите и корисници кои имаат по неколку уредувања. Мислам дека е добро, кога би го прикажале бројот на многу активни корисници, којшто најдобро ја отсликува ситуацијата во којашто се наоѓа Википедја на македнски јазик.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 12:46, 29 октомври 2010 (CEST)
 
== За мувата на капата ==
 
Некој што се најде повреден од мојот коментар за "успесите и достигнувањата" на Македонската викпедија, го избриша мојот критичен коментар. Тој некој, сакал да глуми "Биг бротхер", и тоа што било, во случајов мојот коментар, да не биде. Назад во орвеловата 1984! За среќа, Вики чува историја на се' па и на оваа ниска постапка. Мојот коментар е заснован на факти, и стојам зад него 100%. Ако некој со тоа не може да се справи, тоа е негов проблем, и нема зошто да брише туѓо мислење. Оваа страница е за тоа.
 
Па, еве го назад тоа што го напишав:
 
==Лузери==
Драги неколку македонски Википедијанци,
 
Колку што гледам, успеавте во последнава година да ги набркате од Македонскава википедија сите заинтересирани, и да си направите од неа приватна забава. Една мала дружина од 4-5 самобендисани ликови, преку самонареченото подобрување, всушност работи на блокирање на еден јавен проект, каков што е Википедија. Со ограничувањето на пристапот на уредувачите, цензурата, рангирањето, систематското потценување на статии преку разни несоодветни тагирања, и слични недоветности кои си ги измисливте, ја намаливте популарноста на Македонската википедија и кај идните уредувачи и кај идните читатели.
 
Се покажува дека моето гледање го делат и многу други читатели и уредници, бидејќи сообраќајот од Македонија кон македонската википедија во Q3/2010 е паднат за 57% во однос на Q3/2009 - од 14,7% на 6,4%! И да споменеме дека уделот од Македонија во сообраќајот е под оној на Кувајт, Катар и сл., што зборува и за популарноста. Прочитајте си ги трендовите овде [http://stats.wikimedia.org/wikimedia/squids/SquidReportPageViewsPerCountryTrends.htm], и чукнете си ги главите!
 
Поради тоа, и покрај тоа што за една-две години со голем ентузијазам започнав неколку илјади статии на македонската википедија, решив да не учествувам во оваа, како што реков, Ваша приватна забава.
 
За жал, и да Ви платеа непријателите на проектот Македонска википедија (а можете самите да ги видите и меѓу некои уредувачи), немаше да можете да направите повеќе штета. Со оглед на енормниот пад на сообраќајот, би Ви сугерирал итно да организирате една средба на која ќе ги анализирате причините и ќе донесете заклучоци во вистинската насока.
 
Ви посакувам што поскоро да Ви светне дека правите глупости,
Црноризец (разговор) 10:37, 4 ноември 2010 (CET)
[[User:Crnorizec|Црноризец]] <small>([[User talk:Crnorizec|разговор]])</small> 10:37, 4 ноември 2010 (CET)
4.318

уредувања