Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Селска чешма“

: Одличен напредок, {{=)|smile}}, за неколку месеци (минимум 4 изминаа откако [[User:INkubusse|iNkubusse]] ти пожела среќа) успеваш да направиш список дури за цела една година ([[Список_на_лидери_на_држави_во_1_година|1 после Христа]]). Математиката вели за 2000 години потребни ќе ти бидат 2000 * 4 = 8.000 месеци или отприлика 666 години, арно ама ако останатите вредни корисници помогнат може тоа да се направи за пократко време, па дури и за една минута, {{=)|smile}}--[[User:Brest|brest]] <small>([[User talk:Brest|разговор]])</small> 23:44, 11 октомври 2010 (CEST)
::Без грижи. Статијата започнав да ја уредувам пред неколку дена, со ефективно време на работа од околу 30 минути. Секогаш првата статија е најтешка. После само со пренесување на содржината и со една до две измени ќе се уредат уште дваесетина статии. Инаку, имав поважни работи околу порталите и избраните статии, па поради тоа не го започнав ова порано. И сега имам, но сето тоа е сведено на минимум, со оглед на активноста и на другите корисници во тој дел. Ќе видиме како ќе се одвиваат работите. За се ќе се договориме на страницата на проектот. Главно е, уште еднаш ќе повторам, дека масовното бришење на статии е штетно за Википедија на македнски јазик.{{=)|smile}}--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 00:00, 12 октомври 2010 (CEST)
 
== Инфлација на Македонската Википедија ==
 
Каква темна енергија, односно мотивација е причината за ваквата неприродна инфлација на македонската Википедија во последно време? Дали некој од овдешните административци ќе ја објасни таквата налудничава тактика? Зарем сакате оваа Википедија да служи за потсмев и како негативен пример за останатите?!
::Што ве мачи господине/ госпоѓо/ госпоѓице? Ако имате некој проблем со Википедија слободни кажете јасно во што е проблемот да го решиме. Ако во случај сте нашле некоја мала неисполнета статија, ве повикувам да ни помогнете и да ја дополните. Со коментарите кои го иставате и потрошеното време за истите, до сега ќе направевте средна статија по големина. Се најдобро.--<big><font face="Monotype Corsiva">[[Корисник:MacedonianBoy|Никола]] <sup>[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Стоіаноски]]</sup></font></big> 14:22, 15 октомври 2010 (CEST)
:::Доколку сметате дека оваа Википедија служи единствено и само за потсмев, тогаш ве поканувам да ни се придружите поактивно да заземате учество во добивање на што подобар квалитет на нашите статии. Инаку, вашиот коментар може да протолкува како злонамерен лично според мене. Доколку сметате дека ''Македонската википедија служи за потсмев'' и се служите со зборови како ''налудничава тактика'', и се обраќате до администраторите, морам да кажам дека ова лично е навреда, бидејќи според вас администраторите залудно си го губат времето на нашата википедија. Од друга страна, доколку имате некаква идеја за мотивација или промоција на македонската википедија, слободно дадете ја. Критика секој може да даде, но дали е потребна...--[[User:Тиверополник|Тиверополник]] <small>([[User talk:Тиверополник|разговор]])</small> 14:26, 15 октомври 2010 (CEST)
::::Знаете вие многу добро за што станува збор. Говорам за трескавичното, лажно зголемување на бројот на страници и уредувања. Бројот на активни корисници е во постојан пад, а бројот на страници и уредувања енормно расте. Се разбира дека некој некого тука мами. Поради тоа на страницата со статистики на англиската Википедија од пред некој ден е изземен синтетичкиот податок за длабина на македонската Википедија. Уште еднаш прашувам, кој е одговорен за тоа замешателство? --[[User:MarSFreak|MarSFreak]] <small>([[User talk:MarSFreak|разговор]])</small> 15:55, 15 октомври 2010 (CEST)
:::::Чекај сега, ти како некој опозиционер пишуваш. Доколку не си запознаен за правилата на Википедија, те молам побарај помош, прочити па размисли. А, велиш кој е одговорен, според мене, вие сте одговорен, јас ... Незнам шо ти е целта на разговорот--[[User:Тиверополник|Тиверополник]] <small>([[User talk:Тиверополник|разговор]])</small> 16:30, 15 октомври 2010 (CEST)
:::::::Бројот ако расте тоа значи дека некој прави статии. Земи и ти направи некоја и ќе видиш дека бројката ќе рипне. Без мудрување молам. Пријатни мигови на Википедија на македонски јазик која сега има 42 000 статии. --<big><font face="Monotype Corsiva">[[Корисник:MacedonianBoy|Никола]] <sup>[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Стоіаноски]]</sup></font></big> 16:41, 15 октомври 2010 (CEST)
::::::::Отстранувањето на вредноста на овој статистички параметар за Википедија на македонски беше поради пренасочувањата на статиите од другите јазици кон статиите на македонски јазик. Така на пример, доколку во лентата за прелистување на страници запишете [[خورشید]], добиениот резултат ќе биде статијата [[Сонце]], кон којашто всушност пренасочува статијата на фарси. Слично е и со другите јазици и пренасочувањата кон другите статии. Искрено, јас сум против ова и беше побарано истите да бидат избришани од одговорниот корисник, кој со бот ги создава истите.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 17:30, 15 октомври 2010 (CEST)
:::::::::Сметам дека корисникот кој го прави тоа треба веднаш да се оневозможи во таквата пракса, зашто без оглед какви му биле намерите, фактички нанесува огромна штета на македонската Википедија. Така само создава неверојатна збрка во статистичките показатели и сериозно ја загрозува веродостојноста на самата Википедија. --[[User:MarSFreak|MarSFreak]] <small>([[User talk:MarSFreak|разговор]])</small> 18:13, 15 октомври 2010 (CEST)
{{Outdent|:::::::::::}}
 
Како што забележувам во уредувањата на ботовите, повеќе не се создаваат ваквите пренасочувања, што мислам дека е чекор напред кон целосно бришење на веќе создадените непотребни страници.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 18:38, 15 октомври 2010 (CEST)
:: Е кога зборев јас дека тоа е голема глупост со пренасочувањата, никој не коментиравте. Сега сите треба рачно да се бришат.--<big><font face="Monotype Corsiva">[[Корисник:MacedonianBoy|Никола]] <sup>[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Стоіаноски]]</sup></font></big> 19:30, 15 октомври 2010 (CEST)
:::Уредувањата може да се избришат со ботот, така што Brest, кој е администратор и може да брише страници, ќе го најави ботот со своето корисничко име и ќе започне со бришењето на статии. Главниот проблем поради кое се појави ова беше, тоа што Brest не поднесе барање за извршување на оваа услуга со ботот, што е спротивно на неговото барање, другите корисници да поднесат барање на [[Википедија:Барање на бот услуги|страницата за барање услуги]]. Уредувањето на овие пренасочувања го забележав на крајот од август, но очигледно се започнало на почетокот од месецот. На Вики средбата на 3 сетември го споменав ова, но никој не обрна внимание, сметајќи го истото за безначајно, а Brest го одби мојот коментар, истакнувајќи дека ботот извршува огромна работа. Ми се допаѓа што „ни плеснаа шлаканица“ на Мета, со што мислам дека ќе нè научат како треба.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 19:50, 15 октомври 2010 (CEST)
:::P.S.Инаку, може ли да посочиш каде си опоменал за уредувањето на овие страници. Отсуството на одговор може да се смета за уште една голема грешка, со која се одбива значењето на ваквите проекти.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 19:52, 15 октомври 2010 (CEST)
::::Ова се однесува и на статии како на пример [[http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%B8_II_%D0%BE%D0%B4_%D0%95%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B5&action=edit&redlink=1 Мери II од Енглеске]]. Случајно налетав, а можеби ги има којзнае колку--[[User:Тиверополник|Тиверополник]] <small>([[User talk:Тиверополник|разговор]])</small> 19:53, 15 октомври 2010 (CEST)
:::::Да, ботот создаваше пренасочувања на сите јазици на кои постојат статиите кои ги има на Википедија на македонски јазик.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 19:57, 15 октомври 2010 (CEST)
:[http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80_%D1%81%D0%BE_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA:Brest#.D0.A0.D1.83.D1.81.D0.BA.D0.B8_.D0.B8_.D0.B1.D1.83.D0.B3.D0.B0.D1.80.D1.81.D0.BA.D0.B8_.D0.B8_.D0.B4.D1.80.D1.83.D0.B3.D0.B8_.D1.81.D1.82.D1.80.D0.B0.D0.BD.D1.81.D0.BA.D0.B8_.D0.BF.D1.80.D0.B5.D0.BD.D0.B0.D1.81.D0.BE.D1.87.D1.83.D0.B2.D0.B0.D1.9A.D0.B0 Еве тука] се наоѓа разговорот за пренасочувањата, но стандардно не е добиена согласност бидејќи се менува темата. Тесно поврзано со тоа, е и [http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80_%D1%81%D0%BE_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA:Brest#.D0.9A.D0.B0.D1.82.D0.B5.D0.B3.D0.BE.D1.80.D0.B8.D0.B7.D0.B8.D1.80.D0.B0.D1.9A.D0.B5_.D0.BD.D0.B0_.D0.BF.D1.80.D0.B5.D0.BD.D0.B0.D1.81.D0.BE.D1.87.D1.83.D0.B2.D0.B0.D1.87.D0.BA.D0.B8_.D1.81.D1.82.D1.80.D0.B0.D0.BD.D0.B8.D1.86.D0.B8 овој разговор]. Убаво ни одеше, се пренасочувуваа само термини кои се тесно сврзани со статијата (оригинален назив и слично), а сега ќе треба да се избришат и непотребните и потребните пренасочувања. Не знам дали може да му се нареди на ботот да ги брише само тие што ги ставал. А зошто не нè известил, поима немам. --<big><font face="Monotype Corsiva">[[Корисник:MacedonianBoy|Никола]] <sup>[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Стоіаноски]]</sup></font></big> 20:01, 15 октомври 2010 (CEST)
::Мислам дека е добро овде да се заврши дискусијата. Продолжувањето се само непотребни зборови, кои може да ги надразнат засегнатите од неговата содржина. Се надевам дека корисникот MarSFreak ги доби потребните информации. Сепак, добро е да се напомене дека Википедија на македнски јазик има огромна помош од услугите на Brest-bot, без кои мислам дека ќе се мачевме уште многу долго.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 20:26, 15 октомври 2010 (CEST)
:::Во ред е, ако се сопре тој тренд на индексирање во празно, како претходно кај Википедијата на рипуарски, заради што делумно и ја блокираа во статистичките показатели, тогаш сметам дека, сепак, имало некаква корист од мојата реакција. Македонската Википедија не заслужува да биде компромитирана само заради еден таков превид. Поздрав! --[[User:MarSFreak|MarSFreak]] <small>([[User talk:MarSFreak|разговор]])</small> 21:22, 15 октомври 2010 (CEST)
:::Ова за пренасочувачките беше на место, ама сите други непотребни и омаловажувачки навреди кон мк админите и мк Википедија не ти требаа. BTW, од каде си толку запознаен со МК Вики, јас те немам забележано тука. Се надевам ќе ни помогнеш и со статии тука. Поз--<big><font face="Monotype Corsiva">[[Корисник:MacedonianBoy|Никола]] <sup>[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Стоіаноски]]</sup></font></big> 21:28, 15 октомври 2010 (CEST)
::::Википедиите до извесна мера го одразуваат степенот на писменост на одредена средина, односно национална култура. Затоа, и некој 'аутсајдер' може да укаже на нешто што не е во ред и се случува веќе со недели, а никој не реагира. А оние две црти наместо индексот на длабина го гледаат милиони и милиони луѓе низ цел свет и воопшто не е некоја безначајна работа по угледот на македонската Википедија. Такво нешто досега ѝ се има случено само на рипуарската верзија и на ниту една друга. Тоа ми беше поентата, а не кој кого надмудрил. --[[User:MarSFreak|MarSFreak]] <small>([[User talk:MarSFreak|разговор]])</small> 22:09, 15 октомври 2010 (CEST)
:Честито на сите. Од срце ви посакувам изолација во статистика. Да почнам. На мета, на статистиката во воведот пишува:
{{Цитатник|
The "Depth" column (Edits/Articles × Non-Articles/Articles × Stub-ratio) is a rough indicator of a Wikipedia’s quality, showing how frequently its articles are updated. It does not refer to academic quality, which cannot be computed, but to Wikipedian quality, i.e. the depth of collaborativeness—a descriptor that is highly relevant for a Wikipedia. Depths above 300 for Wikipedias below 100 000 articles have been automatically dismissed as irrelevant.}}
 
последната реченица важи за Википедиите каде корисници самоволно и без договор работат и остваруваат цели - нелогични. Такви Википедии во изолација и без никаков сериозен поглед се: Википедија на македонски јазик со 42.000 статии, Википедија на рипурски јазик со 18.000 статии и неколку Википедии со стотина статии. До каде стигнавме. Уште од сега сакам да потенцирам дека ова нема никаква, ама баш никаква врска со сите иницијативи за зголемување на бројот, ама со енормно големиот број уредувања. Споредете ги уредувањата и вкупните статии со бројот на статии на Википедија ќе добиете несоодветен размер. Со еден збор на мета не нè фермаат веќе. Мора да се бришат пренасочувачките - ако воопшто тоа ќе помогне. Ова дури сега го видов, кога посочи MarsFreak. Никој не не известил за таквото дејство, никој не ни кажал што е планот, а се работи. Пред некое време приметив дека безвезни работи се одвиваат ама не ни помислив дека ќе стигнеме до ова дереџе.--<big><font face="Monotype Corsiva">[[Корисник:MacedonianBoy|Никола]] <sup>[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Стоіаноски]]</sup></font></big> 00:55, 16 октомври 2010 (CEST)
 
== 2010 Fundraising Is Almost Here ==