Разлика помеѓу преработките на „Странски пропаганди во Македонија“

=== Бугарската просветна пропаганда ===
 
Во [[1881]] година бугарскиот министер за надворешни работи и вероисповест Влкович изработил правилник за финансирање на црковно-просветната активност на Егзархијата во европска [[Турција]], а истата година во ноември[[ Наум Спространов]] подготвил еден проект - правилник за уредување и управување со црковно-училишните општини во Македонија. Во јануари 1883 година Констатнтин Стоилов изготвил програмски документ за бугарската пропаганда во Македонија, во оваа програма тој искористил дел од проектот - правилник на Спространов и таквиот документ го преставил на бугарскиот кнез [[Александар БатембергБатенберг]] <ref><small>''Слобода или Смрт, д-р [[Ванчо Ѓорѓиев]]..., 99''</small></ref>. Во оваа програма било истаканто дека
 
{{Цитатник|''секој Македонец треба да е вдахновен со мислата дека во Софија се грижат за неговата судбина, за неговата сегашност и за неговата иднина''<ref><small>''М. Миновски, Македонија во билатералните и мултилатералните договори..., 228.''</small></ref>}}