Разлика помеѓу преработките на „Странски пропаганди во Македонија“

 
=== Грчка просветна пропаганда ===
 
[[Податотека:Greece_in_the_Treaty_of_Sèvres.jpg|thumb|десно|280px|<small>''Географска карта на Мегали идејата - Голема Грција - Елефтериос Венизелос, творецот на Мегали идејата''</small>]]
 
По создавањето на Егзархијата една од главните задачи на грчката пропаганда е да се спречи понатамошното преминување на Македонците под духована јуриздикција на Егзархијата.
[[Податотека:Greece_in_the_Treaty_of_Sèvres.jpg|thumb|десно|280px|<small>''Географска карта на Мегали идејата - Голема Грција - Елефтериос Венизелос, творецот на Мегали идејата''</small>]]
 
Со таа цел по разни извори грчката пропаганда добила големи финансиски средстава за зацврстување на своите позиции. Друштвото за ширење на грчката писменост со седиште во [[Сер]] до 1879 година добило 189 000 драхми <ref><small>''Р. Поплазаров, Грчката политика спрема Македонија..., 90.''</small></ref>, а оваа сума во 1885 година се искачила на 536 000 драхми.