Разлика помеѓу преработките на „Странски пропаганди во Македонија“

 
== Грчката пропаганда во Македонија ==
 
{{главна|Грчка пропаганда во Македонија}}
 
[[Грција|Грчката]] пропаганда е една од најстарите пропаганди што дејствувале во [[Македонија (регион)|Македонија]]. Оваа пропаганда била раководена од [[Цариградската Патријаршија]], но треба да се истакне дека нејзините пропагандни позиции биле нарушени во 60-те години на [[19 век]] за време на антифанариотските борби. Дополнително позициите на грчката пропаганда во Македонија ослабуваат со создавањето на [[Бугарска егзархија|Бугарската егзархија]]<ref><small>''Љ. Лапе, одбрани текстови... втор дел, 164 - 167''</small></ref>. Со други зборови, [[Македонците]] бегале од погрчувањето и се надевале на заштита од Егзархијата, но треба да се истакне дека [[македонците]] наишле на егзархиска стапица која била поставена на [[словени|словенска основа]], но со тенденција да бугаризира <ref name="VG" />, со што дополнително се зголемувал анатaгонизам во [[Македонија]]. Бидејќи македонската црква долго време била укината, тоа довело до плодна почва на странските политички и духовни пропаганди.
[[Грција|Грчката]] пропаганда е една од најстарите пропаганди што дејствувале во [[Македонија (регион)|Македонија]]. Оваа пропаганда била раководена од [[Цариградската Патријаршија]], но треба да се истакне дека нејзините пропагандни позиции биле нарушени во 60-те години на [[19 век]] за време на антифанариотските борби.
 
[[Грција|Грчката]] пропаганда е една од најстарите пропаганди што дејствувале во [[Македонија (регион)|Македонија]]. Оваа пропаганда била раководена од [[Цариградската Патријаршија]], но треба да се истакне дека нејзините пропагандни позиции биле нарушени во 60-те години на [[19 век]] за време на антифанариотските борби. Дополнително позициите на грчката пропаганда во Македонија ослабуваат со создавањето на [[Бугарска егзархија|Бугарската егзархија]]<ref><small>''Љ. Лапе, одбрани текстови... втор дел, 164 - 167''</small></ref>. Со други зборови, [[Македонците]] бегале од погрчувањето и се надевале на заштита од Егзархијата, но треба да се истакне дека [[македонците]] наишле на егзархиска стапица која била поставена на [[словени|словенска основа]], но со тенденција да бугаризира <ref name="VG" />, со што дополнително се зголемувал анатaгонизам во [[Македонија]]. Бидејќи македонската црква долго време била укината, тоа довело до плодна почва на странските политички и духовни пропаганди.
 
Бидејќи македонската црква долго време била укината, тоа довело до плодна почва на странските политички и духовни пропаганди.
 
=== Грчка просветна пропаганда ===