Разлика помеѓу преработките на „Странски пропаганди во Македонија“

 
=== Грчка просветна пропаганда ===
 
[[Податотека:Greece_in_the_Treaty_of_Sèvres.jpg|thumb|десно|280px|<small>''Географска карта на Мегали идејата - Голема Грција - Елефтериос Венизелос, творецот на Мегали идејата''</small>]]
 
По создавањето на Егзархијата една од главните задачи на грчката пропаганда е да се спречи понатамошното преминување на Македонците под духована јуриздикција на Егзархијата.
По создавањето на Егзархијата една од главните задачи на грчката пропаганда е да се спречи понатамошното преминување на Македонците под духована јуриздикција на Егзархијата. Со таа цел по разни извори грчката пропаганда добила големи финансиски средстава за зацврстување на своите позиции. Друштвото за ширење на грчката писменост со седиште во [[Сер]] до 1879 година добило 189 000 драхми <ref><small>''Р. Поплазаров, Грчката политика спрема Македонија..., 90.''</small></ref>, а оваа сума во 1885 година се искачила на 536 000 драхми. Финансиските средства за ова друштво во 1896 година изнесувале 1 000 000 драхми. Треба да се истакне дека како што се зголемувале средствата така се зголемувал и бројот на грчките училишта во Македонија со текот на годините. Ако грчката пропаганда во 1877 година имала 256 училишта и 10 968 ученици веќе во 1886 година имала 836 грчки училишта. На тој начин во 1896 година во Македонија егзистеирале 970 грчки училишта со 53 633 ученика <ref><small>''Р. Поплазаров, Грчката политика спрема Македонија..., 22.'' </ref>. Спред еден англиски податок кој се повикува на весникот ''„Селаника газет“'' во 1885 година во [[Солун]] имало 11 грчки училишта каде работеле 39 учители и 29 учителки, а наставата ја посетувале 1060 ученика и 1230 ученички <ref><small>''Британски дипломатски документи... т.1, 229''</small></ref>. Според истиот податок во Серскиот санџак имало 166 грчки училишта со 168 учители и 33 учителки, а училиштата ги посетувале 5 333 ученика и 949 ученички <ref><small>''Британски дипломатски документи... т.1, 229 - 230''</small></ref> . Во Драмскиот санџак и во тамошните кази имало 99 училишта со 91 учител и 31 учителка, а овие училишта биле посетувани од 4861 ученик и 1387 ученички.
 
Со таа цел по разни извори грчката пропаганда добила големи финансиски средстава за зацврстување на своите позиции. Друштвото за ширење на грчката писменост со седиште во [[Сер]] до 1879 година добило 189 000 драхми <ref><small>''Р. Поплазаров, Грчката политика спрема Македонија..., 90.''</small></ref>, а оваа сума во 1885 година се искачила на 536 000 драхми.
 
Финансиските средства за ова друштво во 1896 година изнесувале 1 000 000 драхми. Треба да се истакне дека како што се зголемувале средствата така се зголемувал и бројот на грчките училишта во Македонија со текот на годините.
 
Ако грчката пропаганда во 1877 година имала 256 училишта и 10 968 ученици веќе во 1886 година имала 836 грчки училишта. На тој начин во 1896 година во Македонија егзистеирале 970 грчки училишта со 53 633 ученика <ref><small>''Р. Поплазаров, Грчката политика спрема Македонија..., 22.'' </ref>.
 
Спред еден англиски податок кој се повикува на весникот ''„Селаника газет“'' во 1885 година во [[Солун]] имало 11 грчки училишта каде работеле 39 учители и 29 учителки, а наставата ја посетувале 1060 ученика и 1230 ученички <ref><small>''Британски дипломатски документи... т.1, 229''</small></ref>.
 
Според истиот податок во Серскиот санџак имало 166 грчки училишта со 168 учители и 33 учителки, а училиштата ги посетувале 5 333 ученика и 949 ученички <ref><small>''Британски дипломатски документи... т.1, 229 - 230''</small></ref> . Во Драмскиот санџак и во тамошните кази имало 99 училишта со 91 учител и 31 учителка, а овие училишта биле посетувани од 4861 ученик и 1387 ученички.
 
=== Репресивниот карактер на грчката пропаганда ===