Ѓулхански хатишериф: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
'''Ѓулханскиот хатишериф''' ('''Ѓулхан'''-дворец; '''хатишериф'''-''наредба од Султанот''), е период од историјата на Отоманската Империја кој кој хатишериф бил донесен на [[3 Ноемвриноември]] [[1839]] година. Во него се прокламирала целосна рамноправност помеѓу населението пред законот, без разлика на неговата етничка или верска припадност. И покрај тешкото спроведување, ова било значаен чекор во модернизацијата на [[Отоманската Империја]], која значително заостанувала позади своите тогашни ривали, [[Австро-Унгарија]] и [[Русија]]. Ова било потврдено на [[18 Февруарифевруари]] [[1859]] година, со што султанот им ветувал на странските земји дека во неговата империја населението е рамноправно. Така, населението сега можело повторно да ги изгради своите храмови, кои што и покрај отпорот на муслиманското население биле изградени.