Разлика помеѓу преработките на „Региони во Франција“

с
нема опис на уредувањето
с
с
 
== Општи карактеристики ==
Во континентална Франција (освен Корзика), [[просек|просечната]] површина на регион е 25,809 km² (околуприближно на површината на [[Република Македонија]]), што е една петтина од просечната површина на [[сојузни држави во САД|сојузната држава во САД]], и само 4% од просечната површина на една канадска провинција, но за 15% поголема од просечната површина на [[сојузни покраини во Германија|германска покраина]], и за 67% поголема од просечната површина на [[Региони во Англија|регион во Англија]].
 
Во [[2004]], просечниот број на населението во еден француски регион изнесувал 2,329,000 жители, што е малку помалку од половина на просечниот број на населението во еден регион во Англија, малку повеќе од половина од просечниот број на населението во една американска држава, а 3/4 од она на една [[Германски покраини|германска покраина]], но повеќе од двојно на она кај една [[Канадски провинции|канадска провинција]].