Разлика помеѓу преработките на „Региони во Нов Зеланд“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''[[Регион]]''' ([[англ.]] ''region'') е формален термин за првостепената единица [[локална самоуправа]] во '''[[Нов Зеланд]]'''. Земјата има 16 региони. Дванаесет ги управува избран регионален совет, додека четири се управувани од [[Територијална поделба на Нов Зеланд|територијални власти]] (второстепена локална власт) кои исто така ги извршуваат должностите на регионален совет и затоа се нарекуваат [[Унитарна административна единица|унитарни власти]]. Ова правило има еден исклучок, градот [[Нелсон (Нов Зеланд)|Нелсон]] кој е управуван од индивидуална територијална власт на неговиот регион (Тасман). [[Совет на Четемските Острови|Советот на Четемските Острови]] често се смета за унитарна власт, иако официјално спаѓа под регионот Кантербери. Некои регионални граници ги следал границите на територијалните единици, но има и многу исклучоци. на пример, јужната граница на регионот [[Окленд (регион)|Окленд]] напола го сече округот [[Френклин (округ)|Френклин]].
 
== Должности ==
poly 156 218 137 246 130 230 141 223 144 209 138 192 145 189 143 196 150 198 [[Тасман_(регион)|Тасман]]
rect 114 169 135 186 [[Тасман_(регион)|Тасман]]
rect 165 173 184 190 [[Нелсон_(регионНов Зеланд)|Нелсон]]
poly 171 194 166 197 165 206 156 216 142 239 153 251 167 233 175 233 180 227 173 217 182 207 172 201 [[Марлборо_(Нов Зеланд)|Марлборо]]
rect 180 239 201 256 [[Марлборо_(Нов Зеланд)|Марлборо]]