Разлика помеѓу преработките на „IX македонски конгрес“

нема опис на уредувањето
{{Македонски комитет}}
'''Деветиот македонски конгрес''' на македонските друштва во [[Бугарија]] се одржал кон крајот на [[јули]] и почетокот на [[август]] [[1901]] година во [[Софија]] <ref name="ht"> <small>''П. Константин Национлнотоослободително движение в Македония и Тракия 1893-1093, София, 1979.''</small> </ref>. На овој конгрес за претседател бил избран [[Стојан Михајловски]], а во останатиот комитет влегле: потпретседател [[Иван Цончев]], секретар Иван Стојчев, касиер Герги Белев, советници - членови Стојан Николов и [[Антон Бозуков]]<ref name="ht"/>.
 
На овој начин ''Врховниот Комитет'' го презел Иван Цончев и тој требало да го подготви идното востание кое му требало на [[Фердинанд I]] <ref name="ht"/> и дејствувал во согласност на воениот министер на Бугарија.
== Заседание и решенија ==
 
На овој конгрес за претседател бил избран [[Стојан Михајловски]], а во останатиот комитет влегле: потпретседател [[Иван Цончев]], секретар Иван Стојчев, касиер Герги Белев, советници - членови Стојан Николов и [[Антон Бозуков]]<ref name="ht"/>.
 
На овој начин ''Врховниот Комитет'' го презел [[Иван Цончев]] и тој требало да го подготви идното востание кое му требало на [[Фердинанд I]] <ref name="ht"/> и дејствувал во согласност на воениот министер на Бугарија.
 
== Извори ==