Разлика помеѓу преработките на „Илинден Спасе“

Додадени 402 бајти ,  пред 13 години
нема опис на уредувањето
Писателот '''Илинден Спасе''' е син на познатиот албански писател од македонско потекло [[Стерјо Спасе]].
 
Илинден Спасе е роден во 1934април, 1942 година во селото Глобочани, [[МалаДолна Преспа, околија на Корча]], Република [[Албанија]]. Основното образование го завршил во родното место, а дипломирал на [[филологија]] на Универзитетот во [[Тирана]]. Работел како струченучител, соработникредактор, воиздавач на педагошкото списание на албански јазик (1970-2001), главен редактор на Издавачкиот Совет на Институтот за филологијаПедагошки иСтудии во Тирана, научен работник во Училишниот Департмен (сектор за историја на образование) во ТиранаИнститут за Педагошки Студии.
 
Илинден Спaсе пишува на албански и македонски јазик. Автор е на две збирки раскази. [[Друштвото на писатели на Македонија]] го има прогласено за свој почесен член.
Анонимен корисник