Разлика помеѓу преработките на „Аденозин трифосфат“

с (Бот Менува: sr:Аденозин-трифосфат)
== Хемиски својства ==
Хемиски, АТФ се состои од [[аденозин]] и три [[фосфат|фосфатни]] групи (трифосфат). Неговата [[емпириска формула]] е C<sub>10</sub>H<sub>16</sub>N<sub>5</sub>O<sub>13</sub>P<sub>3</sub>, а [[Рационална формула|рационалната формула]] C<sub>10</sub>H<sub>8</sub>N<sub>4</sub>O<sub>2</sub>NH<sub>2</sub>(OH)<sub>2</sub>(PO<sub>3</sub>H)<sub>3</sub>H, со молекулска маса од [[1 E-25 kg|507.184]] [[единица за атомска маса|u]].
 
Напишано од Борче Бонев
 
Фосфатните групи, почнувајќи од оние на [[Аденозин монофосфат]]от (АМФ) се нарекуваат алфа (α), бета (ß) и гама (γ) фосфати. Биохемиските имиња за АТФ се 9-ß-D-рибофуранозиладенин-5'-трифосфат, и еквивалентно, 9-ß-D-рибофуранозил-6-амино-пурин-5'-трифосфат.
Анонимен корисник