Разлика помеѓу преработките на „Странски пропаганди во Македонија“

{{Главна|Католичка пропаганда во Македонија}}
 
Католичката пропаганда во Македонија започнала да дејствува во втората половина на [[16 век]] и со прекини се чуствувала сесè до почетокот на [[20 век]]. Главна цел на оваа пропаганда била да се шири влијанието и власта на [[Римокатоличка црква|Римокатоличката црква]]. Треба да се истакне дека оваа пропаганда била поставена врз верска основа, но со политичка цел.
 
===Цел и тактика ===