Википедија:Кандидати за избрана статија/Странски пропаганди во Македонија: Разлика помеѓу преработките

Избришана содржина Додадена содржина
Ред 28:
:Има една разлика од католичката дејност од една страна и протестантвото и останатите религии на другата. Католичката пропаганда има политички цели, политички мотиви кои се објаснети во статијата. Целта е Ватикан да има политичко влијание во овој дел од Европа, за разлика од другите кои имаат само религиски. Истиот случај е со бугарската црква. Имаме посебна статија за католицизмот во Македонија и Католичка пропаганда во Македонија. Јасни се резликите мислам. --<big><font face="Monotype Corsiva">[[Корисник:MacedonianBoy|Никола]] <sup>[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Стоіаноски]]</sup></font></big> 21:27, 20 октомври 2010 (CEST)
::Кој нема поима од темата, да си го прочита [http://www.macedonium.org/Macedonium.aspx?jazik=2&kid=7&pid=27&ppid=253 ова]. Ајде Кирил фино објасни што има врска Мајка Тереза и Мис Стон? Која ти е логиката? --<big><font face="Monotype Corsiva">[[Корисник:MacedonianBoy|Никола]] <sup>[[Разговор со корисник:MacedonianBoy|Стоіаноски]]</sup></font></big> 21:31, 20 октомври 2010 (CEST)
:::Примерите наза Мајка терезаТереза и Мис Стон се само подршка на одговорот на Рашо за Моравската мисија. Ќе напоменам уште еднаш дека клучна статија за ширење на католицизмот е статијата [[Конгрегација за пропаганда на верата]], чијшто оригинален наслов на латински е „Congregatio pro Gentium Evangelizatione“ и на македнски би требало да биде „Конгрегација за евангелизација на народот“, но за жал е протолкуван поинаку иако на сите јазици е преведен без употреба на поимот „пропаганда“. Мислам дека е смешно и срамота да се тврди дека католичката пропаганда била најсилна и најбрутална во Македонија и дека саму на оваа територија имала налик на пропаганда. Веројатно, поради оваа статија и статијата за католичкот влијание е именувана „Католичка пропаганда во Македонија“.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 21:47, 20 октомври 2010 (CEST)
 
== Гласање ==