Систематика: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.717 бајти ,  пред 16 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
Нема опис на уредувањето
'''Систематиката''' е [[Биологија|биолошка]] [[наука]] чијшто предмет на проучување е разнообразието и класификацијата на [[Организам|организмите]] ([[Монера|монери]], [[Протиста|протисти]], [[габи]], [[растенија]] и [[животни]]). Целта на систематиката е ''детерминација на [[филогенија]]та''. [[Систематичари]]те наидуваат на големи тешкотии при нивната работа, поради обемноста на [[Жив свет|живиот свет]]. Секоја година се опишуваат нови видови, посебно од недоволно [[Истражување|истражените]] подрачја на [[Земја]]та, како тропските. Денес се претпоставува дека на Земјата живеат вкупно околу 40 милиони видови на организми.
 
== Систематски дисциплининачини на проучување ==
 
1. '''''Таксономија'''''- Нејзин предмет на проучување се идентификацијата и именувањето на организмите. Уште [[Антика|античкиот]] грчки [[философ]] [[Аристотел]] ја започнал дискусијата за таксономијата. За време на [[1700]]- тите, [[Шведска|шведскиот]] [[Ботаника|ботаничар]] [[Карл Лине]] ги класифицирал сите тогаш познати организми во две големи групи: царството на [[растенија]] и царството на [[животни]]. [[Роберт Витакер]] во [[1969]] предложил пет царства: растенија, животни, габи, протисти и монери. Подоцна биле дадени други предлози со дури уште повеќе царства. Најновите истражувања сугерираат на три големи царства: [[архебактерии]], [[бактерии]] и [[еукариоти]], меѓутоа денес најчесто се среќаваме со Витакеровата поделба на живиот свет, и со ''Линеовата хиерархискахиерархиската класификација'', којаи се базираименување на тоа дека '''видот'организмите'', екои најмалаги категорија,развил а '''типот'''-Карл највисока.Лине:
 
=== Линеова хиерархиска класификација ===
 
Пример: Класификација на човекот:
Лине ги класифицирал организмите на следниов начин:
 
* [[Жив свет|Царство]] Animalia (животни)
** [[Тип]] Chordata ([[Хордови животни]])
*** [[Класа]] Mammalia ([[Цицач|Цицачи]])
**** [[Ред]] [[Примати]]
***** [[Фамилија]] Hominidae
****** [[Род]] Homo
******* Вид sapiens (читање според биномна номенклатура: Homo sapiens- разумен [[човек]]).
* Вид sapiens
 
 
Како што се оди надоле во хиерархиската класификација, толку поспецифични податоци добиваме и обратно, колку одиме нагоре толку понеспецифични податоци добиваме. Од горната хиерархиска класификација се забележува дека највисока систематска категорија претставува ''тип'', а најмала е ''вид''. Секоја категорија се нарекува [[таксон]]. Систематското име на организмот се чита според [[биномна номенклатура]] (која исто така ја развил Лине), т.е. името на родот (кое се пишува со голема буква) и името на видот (кое се пишува со мала буква), соодветно.
----
2. '''''Филогенетско дрво'''''- Претставува погоден начин за претставување на [[Еволуција|еволуционата]] [[теорија]].
----
3. '''''Кладистика'''''- Претставува тип на систематика, развиен од [[Вили Хених]], кој се обидувал да развие пообјективен метод на класификација на организмите.
----
4. '''''Фенетика'''''- Претставува процес со кој таксоните се собрани заедно врз база на нивните сличности и разлики.
 
[[Категорија:Систематика]]
Анонимен корисник