Разлика помеѓу преработките на „Тиренско Море“

Нема измена во големината ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Тиренското Море се наоѓа близу местото кадешто се среќаваат [[Африканска плоча|африканската]] и [[европска плоча|европската плоча]], па затоа во неговите длабочини има цели планински вериги и активни вулкани. Во јужниот дел од морето се наоѓаат осумте [[Еолски Острови]], северно од [[Сицилија]].
 
===ПросторГраници===
Според [[Меѓународна хидрографска организација|Меѓународната хидрографска организација]], границите на Тиренското Море се следниве:<ref>{{cite web|url=http://www.iho-ohi.net/iho_pubs/standard/S-23/S23_1953.pdf|title=Граници на океаните и морињата, III издание|date=1953|publisher=Меѓународна хидрографска организација|accessdate=6 февруари 2010}} {{en}}</ref>
<blockquote>
Во [[Месински Проток|Месинскиот Проток]]. Линија што го поврзува северниот крај на ‘ртот Пачи (15°42' ИГД) со источниот крај на островот [[Сицилија]], ‘ртот Пелоро (38°16' СГШ).
<p>наНа југозапад. линија што се протега од ‘ртот Лилибео (најзападно во Сицилија) до јужниот крај на ‘ртот Теулада (8°38' ИГД) во [[Сардинија]].
<p>Во протокот [[Бонифачо (проток)|Бонифачо]]. Линија од западниот крај на ‘ртот Теста (41°14' СГШ) во сардинија, па до југозападниот крај ‘ртот Фено (41°23' СГШ) во Корзика.
<p>На север. Линијата што ги поврзува ‘ртот [[Корс (‘рт)|Корс]] (или Корзо, 9°23' ИГД) во Корзика, со островот [[Тинето]] ({{coord|44|01|N|9|51|E|display=inline}}) и оттаму, низ островите [[Тино (остров)|Тино]] и [[Палмарија (остров)|Палмарија]], па до ‘ртот Сан Пјетро ({{coord|44|03|N|9|50|E|display=inline}}) на крајбрежјето на Италија.