Разлика помеѓу преработките на „Европска асоцијација за слободна трговија“

с
нема опис на уредувањето
с
|conventional_long_name = Европска слободна трговија<br />(EFTA)
|native_name=<small>{{lang|fr|Association européenne de libre-échange (AELE)}} {{fr icon}}<br />{{lang|de|Europäische Freihandelsassoziation}} {{de icon}}<br />{{lang|is|Fríverslunarsamtök Evrópu}} {{is icon}}<br />{{lang|no|Det europeiske frihandelsforbund}} {{no icon}}</small>
|linking_name = Европска Слободнаасоцијација Трговсказа Асоцијацијаслободна трговија
|symbol_type = Logo
|image_symbol = EFTA logo.svg
}}
 
'''Европската Слободнаасоцијација Трговсказа Асоцијацијаслободна трговија''' (на [[Англиски јазик|англиски]]: ''European Free Trade Association'' или ''EFTA'') е воспоставена на [[3 мај]], [[1960]] година како алтернатива за [[Европа|европските]] држави на кои не им било дозволено или не сакале да се придружат кон [[Европска Заедница|Европската Заедница]] (денес наречена [[Европска Унија]]).
 
Договорот бил потпишан на [[4 јануари]], [[1960]] во [[Стокхолм]] од седум држави. Денес само [[Исланд]], [[Норвешка]], [[Швајцарија]] и [[Лихтенштајн]] се членови на ЕСТА.