Борба на македонскиот народ против Цариградската патријаршија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Борбата против Цариградската патријаршија''' започнала во средината на [[19 век]], таа била водена од страна на населението во [[Македонија]] со цел да се отстрани црковната власт на [[Цариградска Патријаршија|Цариградска патријаршија]] која со себе го носела погрчувањето. Во текот на овие борби едно од главните барања било да се обнови некогашната [[Охридска архиепископија]], а македонските епархии да подпаднат под нејзина јуриздикција, оваа борба во себе носела и национален карактер бидејќи македонското граѓанство се стремело во [[Македонски црковно - училишни општини|македонски општини]], наставата да се изведува на макеоднски народен јазик, а во црквите да се острани [[Грчки јазик|грчкиот јазик]] и да се замени со црковно - словенски.
 
==Барања==