Разлика помеѓу преработките на „Разговор за предлошка:Македонска книжевност“

нема опис на уредувањето
с
 
Уште нешто, дали терминот '''македонска литература''' се однесува на литература која е пишувана на македонски јазик или пак која ја создавале македонци на било кој друг јазик, или на литератута која се однесува на Македонија, без разлика кој ја пишувал и на кој јазик е пишувана?
 
Македонска литература е литература која ја создаваат македонски писатели на било кој јазик (Милан Кундера и Тристан Цара пишуваат на француски, но сепак се чешки и романски писател соодветно). Сепак, постојат неколку контроверзни имиња во историјата на македонската литература (Венко Марковски, Ангелко Крстиќ, Никола Вапцаров), кои се т.н. [[дводомни писатели]]. Сепак, учествуваат, на еден или на друг начин во оформувањето на македонската современа литература, така што мислев дека немаше да биде праведно истите да отпаднат од шаблонот. А за името на истиот, сосема си во право: МакЛит се вика од чисто практични причини, односно за да не зафаќа место. --[[Корисник:Виктор Јованоски|Виктор Јованоски]] 22:30, 6 јули 2007 (UTC)