Разлика помеѓу преработките на „Васил Ивановски“

Додадени 12 бајти ,  пред 12 години
с
Преведено на македонски.
с (Преведено на македонски.)
'''Васил Атанасков Ивaновски''' (1906, [[Ловраде]], [[Костур]]ско - [[1991]], [[Софија]])
 
Заедно со семејството Ивановски емигрира во [[Бугарија]]. Прогимназијалното училиште го завршува во [[Пловдив]]. ВклучуваСе севклучува активно во дејностите на македонската емиграција во Бугарија. Како член на [[БКП]] учествува во [[Септемвриско востание|Септемвриското востание]].
 
Емигрира во [[СССР]] во [[1926]] година кадекадешто завршува студии на [[КУНМЗ]] ([[1929]]).
 
Во Бугарија се враќа во [[1933]], кога станува член на [[ВМРО (об.)]] Соработува восо весниците ''[[Македонско знаме]]'', ''[[Македонска револуција]]'', ''[[Македонско единство]]'', во списанието ''[[Македонски вести]]''.
 
Во Македонско„Македонско знамезнаме“ ја објавува брошурата ''[[Идеите и задачите на македонското движење во Бугарија]]'', како најава на студијата ''[[Зашто ние Македонците сме посебна нација]]'', потпишан како Бистришки.
 
Учествува во [[НОВ]] на Македонија од 1944 година. Член на [[АСНОМ]].
 
По изгласувањето на Резолуцијата на Информбирото е осуден на 7 годишен затвор. ВраќаСе севраќа во Софија и си го премислува животот си. Умира во Бугариjа како Венко Марковски на пробугарски позиции.