Разлика помеѓу преработките на „Основи на математиката“

Нема измена во големината ,  пред 13 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Основи на математиката''' е израз кој понекогаш се употребува во некои полиња на самата [[математика]], имено за [[математичка логика|математичката логика]], [[аксиоматска теорија на множествата|аксиоматската теорија на множествата]], [[доказна теорија|доказната теорија]], [[теорија на моделите|теоријата на моделите]] и [[теорија на рекурзијата|теоријата на рекурзијата]]. Меѓутоа потрагата по основите на математиката е централно прашање на [[философија на математиката|философијата на математиката]]: На која фундаментална основа можат [[Тврдење|математичките искази]] да се сметаат за [[точноствистина|точни]]?
 
Основачката философија на ''[[Философија на математиката#Платонизам|Платонистичкиот математички реализам]]'', (чиј пример е математичарот [[Курт Гедел]]), вели дека постои свет на математички предмети независен од човекот; човекот ги ''открива'' вистините за овие предмети. Според ова гледиште, законите на природата и законите на математиката се со сличен статус, и ефективноста на случаите е неразумна. Туке основата не ја сочинуваат нашите аксиоми, туку вистинскиот свет на математичките предмети. Така, очигледното прашање е: како да пристапиме кон овој свет? (вид. Anglin 1991, стр. 218)