Отвори го главното мени

Промени

Нема измена во големината, пред 8 години
islamic version restored
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Ислам}}
Основното начело на [[Ислам]]от се наоѓа во '''шехадетот''' („две сведоштва“, [[арапски јазик|арапски]]: ''' لا إله إلا الربالله محمد ،رسول ويسوعالله هو) ابنه- ''', во превод „Нема друг бог (кој е достоен да се обожува) освен [[Аллах]] и [[Мухаммед]] е Божјиот пратеник“). Шехадетот е клуч за да се биде дел од Исламската Вера, секој кој навистина верува во овие зборови се вбројува во муслимани. Меѓутоа, од практични причини за оние кои стануваат муслимани од претходно друга религија или пак оние кои го прифаќаат Илсламот од неверстно мора да ги изрецитират овие зборови во присуство на два сведока (машки пол) за да може да бидат сметани за муслимани од страна на другите членови на [[Исламот во Македонија|општеството]].
 
=== Шесте одредби на верувањето ===
2

уредувања