Разлика помеѓу преработките на „Знаме на Бугарија“

нема опис на уредувањето
}}
 
'''Знамето на [[Бугарија]]''' има правоаголна форма и се состои од три боиленти -во бела, зелена и црвена боја. Тие се расположени хоризонтално одгоре надолу, при што полињата се еднакви по форма и големина.
 
== Историја ==
За време на османлиското ропство ајдуците и комитите го користаткористеле зеленото знаме со извезанизвезен златен лав и со натпис ''Свобода„Слобода или смъртСмрт!“ („'' (СлободаСвобода или смртсмърт!''“).
 
За прв пат знаме со бела, зелена и црвена боибоја,со денешенспоред распоредденешниот на боиизглед, ебило сошиено од Стилијана Парашкевова во романскиот град [[Браила]] и истото било предадено на бугарските доброволци, штокои учествувале во Руско-турската војна од 1877-1878 година. Знамето е квадратново форма на квадрат со лав, и натпис „Бугарија“ (''БЪЛГАРИЯБългария'') во средината. Денес знамето е дел од колекцијата на знамиња на Националниот воено-историски музеј во Софиjа.
 
По Ослободувањетоослободувањето на државата, првиот бугарски устав од [[16 април]] [[1879]] во член 23 определува, дека „Бугарското„бугарското народно знаме е тробојно и се состои од бела, зелена и црвена боја, поставени хоризонтално“.
 
Во [[1947]] на знамето, во левиот горен агол на белата боја, ебил додаден грбот на [[Народна Република Бугарија,]] штокои се постоикористело до [[27 ноември]] [[1990]]. На тој датум текстот во Уставотуставот ебил изменет и грбот ебил отстранет. Промената е во сила до примањето на четвртиот Устав на Бугарија, со кое знамето на земјата се определува во сегашната варијанта.
 
== Галериjа ==
Image:War flag of Bulgaria.svg|Воено знаме на Бугариjа
Image:Naval Ensign of Bulgaria.svg|Знаме на бугарската воена морнарица
Image:Naval Jack of Bulgaria.svg|ЏакМорнаричко на бугарската воена морнарицазнаме
</gallery>
 
== Поврзано ==
== Видете исто така ==
* [[Категорија:Бугарија]]
* [[Грб на Бугарија]]
* [[Мила Родино|Национална химна на Бугарија]]
 
== Надворешни врски ==
* [http://heraldika-bg.org/ СаjтМрежно место на Бугарското хералдичко и вексилолошко друштво]
 
{{Europe topic|Знаме на|Знамиња во Европа}}
 
[[Категорија:Бугарија]]
[[Категорија:Национални симболи на Бугарија]]