Разлика помеѓу преработките на „Александар Турунџев“

нема опис на уредувањето
'''Александар Турунџев''' е роден во [[1871]] година во село [[Горно Врбени]], [[Леринско]]. Во почетокот на своето револуционерно делување бил активен во ајдутска чета, а подоцна станал член и на Револуционерната организација.
Учествува во [[Илинденското востание]].Кон крајот на [[1904]] година, доаѓа во селото [[Ајтос]] со својата чета. Предаден, фатен од турски војници и спроведен во битолскиот затвор.По една година затвор, на 29 август односно 11 септември [[1905]] година е обесен на битолскиот [[Ат-пазар]].
 
==Надворешни врски==
 
*[[http://www.makedonskosonce.com/broevis/2002/sonce429/Tekst38.htm МАКЕДОНИЈА ЌЕ БИДЕ СЛОБОДНА!]]
 
[[Category:Историја на македонскиот народ|С]]
1.628

уредувања