Разлика помеѓу преработките на „Демографија на Чад“

нема опис на уредувањето
 
Населението во 2005 година броело околу 10.146.000 од кои 25.8% живеат во урбаните средини, додека 74.8% живеат во руралните.<ref>''World Population Prospects''.</ref> Населението на државата е младо, каде 47.3% се под 15 години. Наталитетот е со 42.35 раѓања на 1000 луѓе, додека морталитетот е 16.69 и просечниот животек век е 47.2 години. Околу половина од населението живее на југот од земјата и е најнаселен регион во земјата.<ref>"Chad Livelihood Profiles". U.S. Agency for International Development.</ref> Урабниот живот може да се пронајде само во главниот град [[Нџамена]], каде населението е преокупирано со трговија. Други градови се [[Сарх]], [[Мунду]], [[Абече]] и [[Доба]].
 
Чад е составена од над 200 етнички групи кои ја создаваат шареноликоста на земјата. Главна етничка група се [[Сара]] народот, но живеат и [[Сахел]], [[Арапи]] или [[Тубу]].
 
==Јазици==
Официјални јазици се [[арапски јазик]] и [[француски јазик]], но се зборуваат и над 100 јазици.
 
==Религија==
{{bar box
|title=[[Религија на Чад]]<ref name=cia/>
|titlebar=#ddd
|left1=религија
|right1=процент
|float=right
|bars=
{{bar percent|[[Муслимани]]|green|54}}
{{bar percent|[[Католици]]|blue|20}}
{{bar percent|[[Протестанти]]|Red|14}}
{{bar percent|[[Анимизам]]|yellow|10}}
{{bar percent|[[Атеисти]]|black|3}}
}}
Чад е со голема религиозна различност. Според пописот од 1993 година, 54% биле [[Муслимани]], 20% [[Католици]], 14% [[Протестанти]], 10% [[Анимизам|Анимисти]] и 3% [[атеисти]]. Муслиманите се сконцентрирани во северниот и источниот дел, додека христијаните во јужниот.
 
== Наводи ==