Разлика помеѓу преработките на „Демографија на Чад“

 
==Етнички состав==
 
Населението во 2005 година броело околу 10.146.000 од кои 25.8% живеат во урбаните средини, додека 74.8% живеат во руралните.<ref>''World Population Prospects''.</ref> Населението на државата е младо, каде 47.3% се под 15 години. Наталитетот е со 42.35 раѓања на 1000 луѓе, додека морталитетот е 16.69 и просечниот животек век е 47.2 години. Околу половина од населението живее на југот од земјата и е најнаселен регион во земјата.<ref>"Chad Livelihood Profiles". U.S. Agency for International Development.</ref> Урабниот живот може да се пронајде само во главниот град [[Нџамена]], каде населението е преокупирано со трговија. Други градови се [[Сарх]], [[Мунду]], [[Абече]] и [[Доба]].
 
==Јазици==