Разлика помеѓу преработките на „Македонско движење и српската пропаганда“

Затоа [[Петар Поп Арсов]] и [[Димитар Попов]] меѓу младите македонци почнале да агитираат против српската пропаганда. Поради тоа [[Димитар Попов]] бил исклучен. Меѓутоа во [[декември]] [[1888]] година дошло до нов бунт на чело со [[Петар Поп Арсов]], [[Христо Поп Коцев]] и [[Никола Наумов]].
 
Поради таквата агитација тие биле исклучени, а во меѓувреме меѓу македонските ученици во [[Белград]] почнал да делува бугарскиот агент Минчович. Тој им ветил дека ако заминат за [[Бугарија]] ќе можат да дејствуваат врз македонска основа. Затоа набргу 34 ученика се нашле во [[Софија]] каде ја продолжиле својата агитација во против пропагнадите. Имено меѓу овие ученици имало идни дејци на [[Македонско студенско друштво|Македонското студенско друштво]], [[Лозарско движење|Лозарското движење]] и [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]]
 
Имено меѓу овие ученици имало идни дејци на [[Македонско студенско друштво|Македонското студенско друштво]], [[Лозарско движење|Лозарското движење]] и [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]], односно македонската млада интелигенци тргнала по свој сопствен пат од кој немало враќње назад.
 
== Епилог ==