Разлика помеѓу преработките на „Македонско движење и српската пропаганда“

 
== Епилог ==
 
И покрај сите обиди на српските пропагнадисти да ги искористат [[Македонците]] сепак таквото делување на [[Српска пропаганда во Македонија|српската пропаганда]] имала позитивно вцлијание во развојот на македонскто национално движење, а тоа го констатирал и самиот [[Стојан Новаковиќ]] во српскиот весник [[Отаџбина (весник)|Отаџбина]]:
 
{{Цитатник|''Најпосле има уште една појава која не може да се испушти од предвид. Тоа е стремежот на МАкедонците да бидат самостојни, што бара пат по средина на сите погоре спомнати стремежи ( станува збор за пропагандите б.н). И овој стремеж почна да се буди, особено поради спротивностите меѓу бугарскиот и македонскиот говор, меѓу бугарскиот и македонскиот карактер од времето кога бугарската пропаганда почна претерано о остро да удира по македонските особености во името на панбугаризмот'' <ref name="OTAZBINA"><small>''Стојан Новаковиһ, Бугарске школе у МАкедонији. Отаџбина, 1888 бр. 16, с. 91''</small> </ref> }}
 
Српската пропаганда не успеала да ја реализира својата намера, односно кога [[Македонците]] ја насетиле таквата позадина, тргнале по свој сопствен пат динстанцирајќи се од сите надворешни влијанија.
 
== Извори ==