Разлика помеѓу преработките на „Македонско движење и српската пропаганда“

{{Цитатник|''Српската националистичка пропаганда, со оглед на своите слаби позиции во Македонија, испратила свои најеминентни емисари со задача да ја проучат положбата во врска со натамошната дејност меѓу македонскиот народ. Во допир со македонскиот народ емисарите установиле дека нациоанлниот дух во Македонија стигнал до тој степен што и самиот Исус Христос да слезе од небото не може да го убеди Македонецот дека тој е Бугарин или Србин'' <ref name="SDIM" />}}
 
Затоа [[Српска пропаганда во Македонија|српската пропаганда]] решила да ги придобие [[Македонците]] и преку нив да се загрозат интерсеите на [[Софија]] и да се подобрат позициите на [[Белград]] во [[Македонија]]. За да се постави бариера пред бугарските навлегувања во [[Македонија]], [[СрбитеСрби]]те ја подржале идејата дека:
 
{{Цитатник|''најглавната работа е Македонија да се помакедончи''}}