Разлика помеѓу преработките на „Македонско движење и српската пропаганда“

 
Под покровителство на [[Српска пропаганда во Македонија|српската пропаганда]], дел од дејците на [[Таен македонски комитет|Тајниот македонски комитет]] во [[1886]] година го формирале [[Друштво Србо-Македонци|Друштвото Србо-Македонци]] од [[Цариград]].
 
Во [[1887]] година во [[Цариград]], [[Коста Групче]] и [[Наум Евро]] со посредство на српскиот дипломатски преставник [[Стојан Новаковиќ]], од Великиот везир побарале издавање на ''Македонски лист''<ref name="spomeni"><small>''Љ. Љапе, Одбрани текстови II дел''</small></ref>. Весникот требало да се издава на ''чист македонски дијалект''<ref name="spomeni"/> и би пропагирал дека:
{{Цитатник|''нашата таковина нема ништо општо со околните државички... и избегнување и строго предупредување од нивните интриги''''' <ref name="spomeni"/>}}
Меѓу другото на Великиот везир му било истакнато:
{{Цитатник|''... откако се роди бугарското црковно прашање, со него се фрли семето на раздор меѓу христијаните - раја, кое и донесе големи несреќи на нашата татковина, а според интригите на туѓите пропаганди, бевме на најлоша среќа да ја примиме бугарската народност , којшто за нас Македонците е сосема туѓа''<ref name="spomeni"/>}}
 
Барањето не било прифатено од страна на Великата порта.
 
== Извори ==