Разлика помеѓу преработките на „Македонско движење и српската пропаганда“

== Првите контакти ==
 
Затоа српската држава презела различни мерки за засилување на своето влијани во [[Македонија]] и [[Македонците]]. Меѓу другото уштеУште во [[1875]] година во [[Белград]] на државна сметка бил објавен вториот речник на [[Ѓорѓија Пулевски]], а со посредство на македонецот Димитар Алексиевич во [[1879]] година се започнало со издавањето на календарот [[Вардар (календар)|Вардар]]. Овој календар бил пишуван на мешан српско-македонски јазик (галички говор), а преку него се настапувало против [[Бугарска пропаганда во Македонија|бугарската пропаганда во Македонија]] <ref name="SDIM"><small>''Славко Димевски, За развојот на македонската национална мисла до создавањето на ТМОРО, Култура - Скопје, 1980''</small></ref>.
 
== Концепт на Македонизмот ==