Разлика помеѓу преработките на „Македонско движење и српската пропаганда“

нема опис на уредувањето
По обединувањето на кнежеството [[Бугарија]] и [[Источна Румелија]] доаѓа до засилување на [[Бугарска пропаганда во Македонија|Бугарската пропаганда во Македонија]]. Српските владеачки кругови истакнале дека треба да се преземат енергични мерки за заштита на српските интереси во [[Македонија]] од налетите на [[Бугари]]те <ref><small>''Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително дело во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Скопје, Институт за историја - Филозофски Факултет''</small> </ref>. Биле преземени активности на различни нивоа, а тоа вклучувало и придобивање на [[Македонците]] на страната на [[Србија]], а македонските дејци биле подготвени пак за соработка со секој кој би можел да им помогне да се трасира македонската идеја.
 
{{ЦИтатникЦитатник|''Српската националистичка пропаганда, со оглед на своите слаби позиции во Македонија, испратила свои најеминентни емисари со задача да ја проучат положбата во врска со натамошната дејност меѓу македонскиот народ. Во допир со македонскиот народ емисарите установиле дека нациоанлниот дух во Македонија стигнал до тој степен што и самиот Исус Христос да слезе од небото не може да го убеди Македонецот дека тој е Бугарин или Србин''}}
 
Затоа [[Српска пропаганда во Македонија|српската пропаганда]] решила да ги придобие [[Македонците]] и преку нив да се загрозат интерсеите на [[Софија]] и да се подобрат позициите на [[Белград]] во [[Македонија]]. За да се постави бариера пред бугарските навлегувања во [[Македонија]], [[Србите]] ја подржале идејата дека:
 
{{Цитатник|''најглавната работа е Македонија да се помакедончи''}}
 
== Првите контакти ==