Разлика помеѓу преработките на „Романска пропаганда во Македонија“

Споменатото друштво било задолжено да го снабдува ова училиште како и другите со учебни помагала, додека романската влада ги снабдувала учителите со плати.
 
Во [[1905]] година, романската пропаганада отворила училиште во селото [[Долни Порој]] - Демихисарско, а кон крајот на годината биле испратени еден учител и една учителка во [[Сер]]. поголеми услови за засилување на романската пропагнда се созале со султановиот ферман од [[23 мај]] [[1905]] година кога во [[Отоманската империја]] била призната влашката народнос и Власите[[Власи]]те добиле право да имаат свој Црковно - просветни општини.
 
== Извори ==