Разлика помеѓу преработките на „Романска пропаганда во Македонија“

Првото училиште на [[романски јазик]] во Македонија било отворено во [[1864]] година. [[Апостол Маргарит]] бил главниот претставник на оваа пропаганда.
 
Малку подоцна во [[Букурешт]] било формирано Македоно-романско културно друштво за ширење на романската пропаганда ([[1879]]). Романската влада отворила конзулати во [[Солун]] и во [[Битола]], кои ги координирале активностите на пропагандата.
 
Романската пропаганда се судрила со грчката пропаганда, која Власите ги сметала за [[Грци]]. Со акт на султанот во [[1905]] година, Власите во османлиската држава биле признаени како посебна романска заедница<ref name="Тодоровска" />.
Споменатото друштво било задолжено да го снабдува ова училиште како и другите со учебни помагала, додека романската влада ги снабдувала учителите со плати.
 
Во [[1905]] година, романската пропаганада отворила училиште во селото [[Долни Порој]] - Демихисарско, а кон крајот на годината биле испратени еден учител и една учителка во [[Сер]]. поголеми услови за засилување на романската пропагнда се созале со султановиот ферман од [[23 мај]] [[1905]] година кога во [[Отоманската империја]] била призната влашката народнос и Власите добиле право да имаат свој Црковно - просветни општини.
 
== Извори ==