Разлика помеѓу преработките на „Романска пропаганда во Македонија“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{Странски пропаганди во Македонија}} '''Романската пропаганда во Македонија''' започна...)
 
{{Странски пропаганди во Македонија}}
'''Романската пропаганда во Македонија''' започнала засилено да дејствување кон крајот на 80-те и почетокот на 90-те години на [[19 век]]. Оваа пропаганда дејствувала првенствено меѓу [[Власи|Власите]] во Македонија и затоа дошла во судир со [[Грчка пропаганда во Македонија|грчката пропаганда]], а од друга страна пак романската пропаганда преку своето делување во [[Македонија]] вршела притисок врз [[Бугарија]] за да добие територијални отстапки во [[Добруџа]]. Романската пропаганда не го загрозувала македонскиот индивидуалитет и отука таа не била пречка за учество на [[Власи]]те во Македонското нациооналноослободително движење <ref name="VG"><small>''Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително дело во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Скопје, Институт за историја - Филозофски Факултет''</small></ref>.
 
== Дејност ==