Разлика помеѓу преработките на „На Запад ништо ново“

нема опис на уредувањето
'''''На Запад ништо ново''''' е [[Роман|роман]] од [[Ерих Марија Ремарк]], [[Германија|германски]] [[ветеран]] од [[Прва Светска војна|Првата Светска Војна]]. [[Роман|Романот]] ја опишува војната во рововите и одделноста на [[Војник|војниците]] од нивните стари животи после враќањето од [[Војна|војната]]. Објавен под името '''''Im Westen nichts Neues''''' во [[Германија]] во [[јануари 1929]], за кратко време, романот постигнува огромен успех. Приказната го следи животот на [[Раскажувач|раскажувачот]] Пол Баумер, деветнаесетгодишно момче кое доброволно се приклучува во војната, како и животот на неговите пријатели од фронтот Алберт Кроп, Џаден, Мулер, Хаје и Кацински (Кат).
 
'''''На Запад ништо ново''''' се смета за еден од најдобрите воени [[Роман|роман]] на сите времиња, а [[Ерих Марија Ремарк]] со него го заклучува своето место во литературниот пантеон како мајстор на контрастот меѓу хоророт на војната и спокојната природа.
 
[[Категорија:Романи]]