Разлика помеѓу преработките на „Помош:Добра статија“

с
нема опис на уредувањето
с (Инжинере, македонците немат буква "я", пише се "ја")
с
#Во првата реченица, меѓу првите зборови треба да се најде и поимот и насловот на статијата во '''задебелен''' фонт.
#Врска, или „линк“ се става така што се користат правоагалните загради - <br><font color="blue"><nowiki>[http://www.по_една_за_Интернет_линк.com]</nowiki><br><nowiki>[http://www.по_една_за_Интернет_линк.com со коментар]</nowiki></font>, во тој случај ќе се види само коментарот овака <font color="blue"><nowiki>[со коментар]</nowiki><br><nowiki>[[со две за линк према друга статија на википедија]]</nowiki></font>; на пример <font color="blue"><nowiki>[[Македонија]]</nowiki></font> во '''edit''' прозорецот ќе ни даде линк за [[Македонија]].
#Линк на Википедија на друг јазик се дава тако:<font color="blue"><br><nowiki>[[:bg:Македония]]</nowiki></font>; работи овака: [[:bg:Македония]]
#Фотографии и слики се подигнуваат на [http://mk.wikipedia.org/wiki/Special:Upload оваа страница]
#Фотографии и слики се ставаат во текстот со ваков тег - <font color="blue"><nowiki>[[ImageСлика:Fotografijata_sto_ja_podignavte.jpg|thumb|200px|right|Опис од 2-3 збора]]</nowiki></font>. Синтаксите <font color="blue">|thumb|200px|right|</font> можат да се изостават. Наместо '''thumb''' може '''frame''' (тогаш не треба број на пиксели). Наместо '''right''' може '''left''' (или 'лево' и 'десно'). Што повеќе пиксели, тоа поголема ќе е сликата. Види исто : [[Помош:Слики]].
#Секоја статија може, и пожелно е, да биде категоризирана. Тоа се прави со категориски тег кој се става на нејзиниот крај. Еве тег за категорија „информатика“: <nowiki>[[Category:Информатика]]</nowiki>. [http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Categories&limit=500&offset=0 Овде има список на категории] во македонската Википедија. Ако не постои категорија, на вас е да ја создадете така што во статијата ќе напишете <nowiki>[[Category:Новакатегорија]]</nowiki>.
#Конечно, секоја статија треба да има '''„Интервики“''': збир на линкови на статии со иста тема на Википедиите на друг јазик. Тоа се прави така што ке се стават интервики тагови како последен елемент на статијата. Тие изгледаат овака кај статијата за Кулинарство:<br><br><nowiki>[[ar:&#1591;&#1576;&#1582;]]
[[sv:Matlagning]]
[[zh:&#28921;&#39274;]]</nowiki><br><br>Најлесен начин да се стави '''Интервики''' е да се копира од истата ''англиска статија'' и да се „рачно“ додаде Интервики тeгот за самата англиска статија (во овој случај <nowiki>[[en:Cooking]]</nowiki>) бидејќи тој, се разбира, ''таму нема да е внесен''.
#ЛинкЛинкови (не интервики, а во текстот на Википедијастатиите) на другВикипедии јазикна други јазици се даваправат со таков такотег:<font color="blue"><br><nowiki>[[:bg:Македония]]</nowiki></font> (со ":" напред); работи овака: [[:bg:Македония]]
# Исто така нормални линкови на слики и категории (без да се види сликата) се праваат со суштиот тег:<font color="blue"><nowiki>[[:Категорија:Американска музика]], [[:Слика:Map skopje.jpg]]</nowiki></font> (со ":" напред); работи овака: [[:Категорија:Американска музика]], [[:Слика:Map skopje.jpg]]
398

уредувања